Напевно, ви помічали, якщо приготувати чай на воді з-під крана, він завариться гірше і смак його буде не таким інтенсивним, як у завареного на фільтрованій або бутильованій воді - це стосується всіх без винятку продуктів харчування. Про показники води для чаю і кави, ми вже писали в попередніх публікаціях. Сьогодні ж поговоримо про воду для приготування страв, адже тут вона теж має значення, оскільки всі ароматичні та смакові речовини, що містить їжа, схильні до екстракції та видозмін, які може зіпсувати погана вода. Крім цього, хімічні речовини, які містяться в неякісній воді здатні концентруватися в ваших продуктах. Наприклад, ранкова вівсянка вбере всю воду, а обідній суп частково википить і концентрація компонентів води в меншому обсязі буде вищою.

У чому небезпека неякісної води для готування?

Фактично вода для готування має бути такою ж чистою, як вода для пиття. Термічна обробка у вигляді кип'ятіння здатна знезаражувати воду, тобто вбивати мікроорганізми, яких у водопровідній воді зазвичай немає. Вони характерні для колодязної та джерельної води, яку пити без теплової обробки не можна зовсім. Важливість питання води для пиття і приготування їжі полягає в тому, що вода, яка тече у нас з кранів, незалежно від того, чи є її джерело централізованим водопроводом чи особистою свердловиною, може бути неякісною.

В українській водопровідній воді головними проблемами є токсичні продукти хлорування (хлорорганічні речовини), які при кип'ятінні можуть видозмінюватися і концентруватися, важкі метали (наприклад алюміній), природні органічні речовини (викликають жовтуватий відтінок і неприємний запах води та, звичайно, ж хлор (який є найменшою проблемою).

Підземна вода продуктів хлорування та інших органічних речовин не містить, зате може бути багата солями твердості, залізом і манганом, з цим набором страви (особливо супи) часто виходять несмачними, оскільки порушена екстракція речовин із продуктів.

Не повірите, але вчені серйозно досліджують процеси приготування їжі, і залежність хімічних і органолептичних показників готових продуктів від складу води.

Як солі переходять в воду з їжі й навпаки?

Дуже багато публікацій присвячено рису, макаронним виробам і м'ясним продуктам. Ми знаємо, якщо посолити воду, у якій вариться продукт, він теж стане солоним. Але це стосується не лише відносно безпечної солі. Наприклад, британські вчені довели, що варіння всіх сортів рису у великому об'ємі дистильованої води (1: 6) забезпечує до 45% видалення арсену. А ось в Індії, яка є ендемічним регіоном, довели що, якщо варити його в воді багатою арсеном, то вміст цього токсиканту в готовому рисі може вирости на 35%. Такі дослідження доводять що металеві іони можуть переходити, як з наших продуктів у воду, так і навпаки. Кухонна сіль і арсен - це представники великої групи неорганічних солей, на ряду з ними йдуть ще безліч сполук, як корисних (солі калію, магнію), так і шкідливих (алюміній, мідь та ін.).

У якій воді варити макарони?

В якій воді варити макарони

Спагеті. Один з найпопулярніших продуктів у багатьох країнах. І звичайно його дослідження теж не обійшли стороною. Доведено, що твердість води негативно впливає на липкість звичайних макаронних виробів, і меншою мірою цей вплив помітний у цілісно-зернових продуктів. Наприклад, звичайні макарони, зварені в джерельній, водопровідній та мінеральній воді були більш розвареними й липкими.

Яка вода потрібна для готування?

Як бачите, вода має вагомий вплив на якість продуктів, які ми споживаємо, тому якщо відповідати про потрібну воду для приготування страв, можна зібрати кілька факторів.

  1. Вода має бути чистою, щоб уникнути концентрування шкідливих домішок у ваших стравах і забезпечити смакові якості.
  2. Вода має бути м'якою або мати середню твердість.
  3. Вода має бути доступною, оскільки приготування завжди вимагає її у великих кількостях.

Очищення води з фільтрами зворотного осмосу забезпечує всі перераховані вище переваги. Система зворотного осмосу встановлюється безпосередньо під вашою мийкою, а кран з чистою водою виводиться на її поверхню, щоб ви мали нескінченний запас чистої води в режимі 24/7 на вашій кухні.