Джерелом життя на Землі є вода, вона вкриває ⅔ поверхні Землі, з неї на 60% складається людське тіло, вона є основою рослинної та тваринної їжі людини.

Вода складається з однієї молекули кисню і двох молекул водню, пов'язаних одна з одною. У природі вода в чистому вигляді не зустрічається, і завжди містить в собі розчинені речовини — це можуть бути як мінеральні солі, так і органічні речовини. Безпека і користь цих компонентів залежать від того, з чим контактує вода, якщо це природні мінерали, то зазвичай вона насичується солями кальцію, магнію, натрію, а якщо ж вода контактує з промисловими стоками, може насичуватися важкими металами, складними органічними речовинами тощо.

Останнім часом люди постійно намагаються в воді щось розчинити: практично нерозчинний кремній, розчинна (але некорисна) сода, лимонний сік. Трендом стало додавання в воду кисню і водню. На відміну від вуглекислого газу, який відіграє роль консерванта, вважається, що додавання кисню і водню може зробити воду особливо корисною. 

Що таке воднева вода?

Як ми писали вище, молекула води складається з одного атома кисню і двох атомів водню. Також в ній можуть бути розчинені різноманітні речовини, в тому числі й гази. Якщо говорити простими словами, то воднева вода — це звичайна вода, яку штучно насичують газоподібним воднем, за аналогією з тим, як мінералку насичують вуглекислим газом.

Водень не входить в хімічну взаємодію з водою і не утворює ніяких побічних продуктів. Більш того, як і вуглекислий газ водень прагне випаруватися в повітря, коли ємність з рідиною відкрита.

Як зробити водневу воду?

Готовий продукт поставляється в алюмінієвій тарі. Але ми не знайшли, де в Україні можна купити водневу воду, її ціна в інших країнах дорівнює майже 3$ за літр.

Існує два методи отримання такої води в домашніх умовах:

  • спеціальні пристрої — генератори водневої води, які розкладають малу частину води на водень і кисень шляхом пропускання електричного струму;
  • розчинні таблетки, які при змішуванні з водою виділяють водень.

Тепер опишемо детальніше згадані методи.

Як працює генератор водневої води?

Принцип роботи портативного генератора заснований на процесі електролізу, який передбачає пропускання через воду електричного струму з подальшим виділенням газоподібного водню.

Фактично отримання водню полягає в тому, що в ємності з водою знаходяться два електроди: катод і анод. Вони приєднуються до джерела живлення (наприклад, до батарейки) і через ємність з водою проходить електричний струм (електрони починають рухатися). Під час цього відбуваються електрохімічні реакції. При правильному поєднанні електродів буде відбуватися електролітичне розкладання води, результатом якого є виділення кисню і водню.

Катод є відновником: 2H2O ➝ O2 + 4H+ + 4e-, а анод окисником: 2H2O + 2e ➝ H2 + 2OH-, відповідно, на катоді атоми кисню з води перетворюються в газоподібний кисень, а на аноді атоми гідрогену з води окиснюються до газоподібного водню. Як можете помітити, в процесі електролізу води не тільки виділяються гази, а й вивільняються лужні іони, які крім виділення газів здатні підвищувати pH води, тобто одночасно синтезувати не лише водневу, а й лужну воду.

Електроліз води

Популярним пристроєм є портативний генератор водневої води. Він являє собою конструкцію, що складається зі скляної пляшки з кришкою і маленького електролізного апарату, який складається з катода й анода. В залежності від технології, між ними може знаходитися спеціальна іонообмінна мембрана, яка запобігає збільшенню рівня pH середовища.

Міністерство охорони здоров'я Японії дозволило використовувати побутові електролізери для води, також вони активно набувають популярності в США.

Таблетки для отримання водневої води

Цей метод досить простий, він передбачає додавання в воду шипучою таблетки по аналогії з аспірином. Різниця в тому, що в ході реакції буде виділятися не вуглекислий газ, а водень, а ємність з водою під час реакції рекомендується закривати, оскільки розчинність водню занадто низька.

 основі отримання водневої води в цьому випадку лежить реакція магнію з водою.

Mg + 2H2O → Mg(OH)2 + H2

Як бачите, в процесі реакції виділяється чистий водень і луг. Для того, щоб знизити pH розчинів, до складу препарату додаються фумарова і яблучна кислоти, які крім зниження pH прискорюють розчинення таблеток.

Чи корисна вода з воднем?

Усі твердження про користь будь-чого повинні бути підтверджені клінічними дослідженнями. Збагачена воднем вода почала активно вивчатися в 2007 році. Першопрохідцями були японські вчені, пізніше приєдналися дослідники з США. Що ж маємо сьогодні? Ми вивчили, що ж говорять вчені про водневу воду. Відразу зазначимо, що більшість досліджень проводилися на лабораторних тваринах. Вивчення властивостей водневої води на людях передбачає порівняння показників у двох груп: приймаючої плацебо і досліджувану речовина. У випадку з водневою водою кількість проведених досліджень поки невелика, і групи учасників випробувань досить маленькі (18 - 50 осіб), тому говорити про лікування водневої водою рано, але наведемо ряд досліджень.

ослідники пояснюють принцип роботи водневої води тим, що водень здатний відновлювати вільні радикали, які утворюються при втраті електронів киснем, який бере участь в біохімічних процесах.

Найбільшу увагу вчених привернули властивості водневої води стосовно захворювань, викликаних порушенням обміну речовин. Вивчення зміни рівня ліпідів/ліпопротеїнів, глюкози, інсуліну у восьми тижневому дослідженні японських вчених (2008) показало , що у людей, які пили щодня 900 мл водневої води, деякі параметри крові були дещо змінені. Наприклад, був (не більше 1,5%) знижений рівень ліпопротеїдів і тригліцеридів, глюкози, жирних кислот, але відчутно (6%) підвищений рівень інсуліну. Це дослідження однозначно говорить про вплив водню у воді на людину.

Нове дослідження (2019) з групою в 50 осіб дало більш детальний результат: така вода здатна дещо змінювати показники тільки у людей, в яких показники до старту випробувань були гіршими.

Ще одним фактом є збільшення витривалості досліджуваних спортсменів та зниження виділення молочної кислоти при фізичних навантаженнях.

Також проводилися експерименти, які стосуються метаболічного синдрому (гіпертонія, ожиріння, підвищений рівень холестерину, підвищення рівня цукру в крові). В цьому випадку теж було підтверджено, що воднева вода здатна покращувати показники крові.

снують дослідження, які розглядають роль такої води при лікуванні хвороби Паркінсона, гемодіалізі, зменшенні симптомів хвильової терапії при онкологічних захворюваннях, різних видах гепатиту і стоматологічних захворюваннях.

На завершення можемо сказати, що, мабуть, це практично перший випадок, коли модний водний тренд отримав підтвердження в науковій літературі. Зазвичай про загадкові методи "оживлення" питної води там або не пишуть, або заперечують найменшу ймовірність їх ефективності.

Джерело: ecosoft.ua